"Wellicht had het Trimbos-instituut de regering dwingender moeten voorlichten – toen de maatregelen zouden worden versoepeld – over de niet te vermijden tweede golf Covid-19 besmettingen waarbij alcoholconsumptie de uiterst voorspelbare ‘hoofdschuldige’ is ofwel heeft het Ministerie van WVS heel slecht naar het Trimbos-instituut geluisterd."

Meindert Inderwisch

'Ik schaam me dood, maar er was geen houden aan'

AD, 16 oktober 2020

De Kamer debatteerde, het Plein hoste, en de beelden gingen de wereld over. ‘De tragiek is dat als burgers zich niet uit eigen beweging aan de regels houden, de overheid voor meer repressie zal kiezen.’

'Ik schaam me dood, maar er was geen houden aan'

Video's van hossende en joelende jongeren in een terrastent op het Haagse Plein gingen woensdagavond ‘viral’. Een dag na het uit de hand gelopen 'horeca-afscheidsfeestje' zijn de gemoederen in Den Haag nog verre van bekoeld. ,,Oliedom en stuitend.'' En: ,,Hoe haal je het in je hoofd?''

LEX DE JONGE EN MAAIKE KRAAIJEVELD

Een half uur voor het ingaan van de tijdelijke horecastop gaan ze op het Plein in Den Haag nog één keer los. Tientallen jongeren dansen zingend en joelend op knalharde muziek door de terrastent van Luden. Eerder op 1,5 centimeter dan op 1,5 meter van elkaar.

Video's van het uit de hand gelopen feestje gaan nog diezelfde avond viral en een dag later zijn de woedende reacties niet van de lucht. ,,Ik zou me kapot schamen'', zegt de Haagse burgemeester Van Zanen. ,,Mensen zijn ziek, gaan dood door het virus. Hoe haal je dit dan in je hoofd?''

De timing van het foute horeca-afscheidsfeestje is in alle opzichten ongelukkig. Op het moment dat de aangeschoten jongeren zich laten gaan, vergadert de Tweede Kamer op enkele tientallen meters afstand over corona en dus ook over een steunpakket voor de horeca.

Hufterig

Minister Ank Bijleveld loopt op dat moment langs de tent en twittert boos: ,,Het lijkt wel een après-skifeest. Dit kan echt niet.'' Partijleider Lodewijk Asscher van de PvdA reageert nog tijdens het coronadebat: ,,Een hufterige actie. En een klap in het gezicht van ondernemers die dicht moeten.'' Minister Ferd Grapperhaus zegt 'verbijsterd' te zijn. ,,Ik dacht: dit is helemaal verkeerd.'' Hij beschouwt het wel als een incident.

Ook bij café Luden zijn ze zich de volgende morgen rot geschrokken. De Haagse zaak wordt op sociale media met de grond gelijkgemaakt en dat is nog zacht uitgedrukt. Eigenaar John Prins voelt zich gebroken. ,,Ik schaam me dood. Het kan ook echt niet, wat er gisteravond is gebeurd.''

Ik heb meteen de muziek laten uitzetten en gezegd: “klaar nu!”

Toch wil hij wel wat rechtzetten. Zo was er deze avond helemaal geen sprake van een speciaal coronafeestje. Ook de partytent was niets meer dan een heel stel parasols met zeil eroverheen. En zo doet Prins dat op het terras van Luden al sinds juni. ,,Mensen zitten keurig op hun stoel, op afstand van elkaar. Als ze dat niet doen, worden ze gemaand te gaan zitten.'' Het is woensdagavond ook maar even fout gegaan, zegt de eigenaar. Zo rond 21.30 uur zitten onder anderen de bekende rapper Jebroer en Dj Outsiders in de Haagse tent. Die laatste zet op verzoek van de gasten een nummer van zichzelf op en dan gaan de Haagse jongeren los.

,,Mensen gingen staan en dansen. Ik heb ze drie keer gemaand te gaan zitten, maar er was geen houden aan. Ik heb toen meteen de muziek laten uitzetten en gezegd: jongens, het is klaar nu.''

Den Haag stelt dat de gemeentelijke handhavers met ondersteuning van de politie het feestje rond 22.00 uur hebben stilgelegd, maar volgens John Prins is dat niet waar. Ook DJ Outsiders ziet dat anders: ,,De dj heeft op last van de eigenaar zelf de muziek stopgezet.''

,,Het was gewoon de hele avond gezellig'', zegt hij. ,,Soms gingen mensen wel dansen, maar op hun eigen plek. De eigenaar en het personeel hebben de hele avond hun best gedaan om mensen te laten zitten. En dat is al met al zo'n 95 procent van de tijd ook goed gelukt.''

Melding

De overige 5 procent heeft het Plein aardig op z'n kop gezet. Volgens de gemeente kwam er die avond een melding van geluidsoverlast en is de eigenaar telefonisch gewaarschuwd. Daarna was er weer een klacht over lawaai en zijn handhavers en de politie bij Luden langsgegaan. ,,En ja, er is toen formeel ingegrepen'', zegt een Haagse gemeentewoordvoerder. ,,We onderzoeken nog welke stappen we tegen deze zaak en tegen de bezoekers kunnen nemen.''

Kanttekening Meindert:

“Zoals bepaalde voetbalsupporters wedstrijden kunnen verpesten voor de rest van het stadion, zo kan vijf procent van een groep cafébezoekers het land bijna in rouw dompelen. Ik chargeer hier natuurlijk.

Hoe langer ik in de verslavingszorg werkte, hoe meer ik me realiseerde dat verslavingszorg een specialisme is omdat de Nederlander absurd slecht is voorgelicht. Zelfs de verslaafden wisten bar weinig over hun eigen ziekte. Het systematisch afvoeren van ervaringsdeskundigen en het inbrengen van onervaren psychologen m.b.t. de ontwenningsklinieken, helpt ook niet. Hieronder heb ik – met als bron de site van het Trimbos-instituut – wat informatie over deze instelling vermeld. Het is interessant dat de opdrachtgevers en financiers o.a. Het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn & Sport (WVS) zijn. Wellicht had het Trimbos-instituut de regering dwingender moeten voorlichten – toen de maatregelen zouden worden versoepeld – over de niet te vermijden tweede golf Covid-19 besmettingen waarbij alcoholconsumptie de uiterst voorspelbare ‘hoofdschuldige’ is ofwel heeft het Ministerie van WVS heel slecht naar het Trimbos-instituut geluisterd. Daarmee veroordeel ik niemand die alcohol consumeert. Een ‘afscheidsexplosie’ getuigt van jeugdige overmoed, meer niet. De kamerleden die er schande van spreken vind ik, gegeven hun ‘volwassenheid’, wat opportunistisch en naïef in hun veroordeling van de feestvierders. En wat te denken van die arme John Prins, eigenaar van ‘Café Luden’, die ineens tot paria werd gereduceerd? Onverdiend wat mij betreft. Al dat gezoek naar zondebokken.”

Hieronder volgt wat ik van de genoemde site plukte”:

Het Trimbos-instituut is hét onafhankelijke kennisinstituut voor alcohol, tabak, drugs en mentale gezondheid.

Het Trimbos-instituut is hét onafhankelijke kennisinstituut voor alcohol, tabak, drugs en mentale gezondheid.

Missie

We staan voor een mentaal gezonde samenleving, waarin mensen zoveel mogelijk regie hebben over hun eigen leven en zich verbonden voelen met elkaar.

We signaleren, onderzoeken en komen met toepasbare interventies. We zijn aanjager van de maatschappelijke agenda t.a.v. mentale gezondheid en middelengebruik.

We ontwikkelen kennis over mentale gezondheid en middelengebruik en vertalen deze naar bruikbare toepassingen. We hebben hierbij extra aandacht voor groepen kwetsbare mensen. We delen en verspreiden onze kennis en monitoren de effecten. We adviseren over verbetering van beleid.

Kernthema's

Wij richten ons op vijf kernthema's: alcohol, drugs, tabak, mentale gezondheid & preventie en zorg & participatie. Daarbij nemen we het levensloopperspectief als uitgangspunt. Elk thema werken wij uit in een multidisciplinair en integraal aanbod van monitoring, preventie, behandeling en zorg.

Opdrachtgevers en financiering

Het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn & Sport (VWS) en ZonMw zijn belangrijke opdrachtgevers. Maar ook GGZ-instellingen, zorgverzekeraars, cliëntenorganisaties, GGZ Nederland, gemeentelijke overheden, Ministerie van Buitenlandse Zaken (MATRA), Senter, UNAIDS, Europese instanties en vele andere organisaties weten het Trimbos-instituut te vinden.

Copyright © 2020 Amor en Psyche

Webdesign by: Miek.Designs

Heb je nog vragen

Stel ze gerust en ik antwoord je zo snel mogelijk.

Scroll naar top