Slikken of Stikken

Een onschuldige verslaving?

Medicijnverslaafd

(Mag ik mens zijn? Aflevering 149

Beste, gewaardeerde lezer, ik begin aan een nieuw boek. Non-fictie. Het zal gaan over medicijnverslaving. Jullie zouden mij een enorm plezier doen, door verhalen te delen over je eigen verslaving aan farmaceutica (of die van toestemmende familieleden) . Natuurlijk is dit onderwerp beladen. Zelf zal ik volledige openheid van zaken geven over mijn eigen trajecten, maar jullie verhalen kun je ‘anonimiseren’. Mocht je ze durven te onderschrijven met je eigen naam, wordt dat bijzonder op prijs gesteld, maar het is geen ‘must’. Een aantal verhalen zal worden gepubliceerd in het te verschijnen boek ('Slikken of stikken', met als ondertitel: 'Een onschuldige verslaving?')


Van de circa één miljoen medicijnverslaafden in Nederland (ik baseer mij op de gegevens die verstrekt worden door allerlei instanties), bezoekt ongeveer 1 % een verslavingskliniek, terwijl de populatie van alcohol-afhankelijke cliënten in de klinieken ongeveer 75% bedraagt. Sociaal een stuk acceptabeler, hoewel alcohol doorgaans veel dodelijker is dan reguliere medicatie. Zo misdadig is het verdienmodel van de Nederlandse staat.


Persoonlijk vind ik het belangrijk dat er een boek komt dat de mens die (in toenemende mate) afhankelijk is van medicijnen, serieus neemt, want dat er iets ernstig mis is met de voorlichting over medicijnverslaving en het stigma dat daarop rust, is mij meer dan duidelijk. Mensen raken in onoverkomelijke patronen gevangen en zien geen uitweg meer. Die is er echter wel. Ik durf over mijn gevecht te schrijven en uiteen te zetten waarom je niet schuldig bent aan wat jij of je omgeving wellicht als zwakte ziet. Er is sprake van urgentie, want deze vorm van afhankelijkheid is een sluipmoordenaar die gebaat is bij de taboesfeer die er omheen hangt.


Eerder schreef ik met co-auteur Bram Bakker het boek ‘Mateloos’ over allerlei soorten verslaving. Nu wil ik graag de focus leggen op dit ondergeschoven kind. Wil je mij helpen en jouw ervaringen op papier zetten. Dat kun je veilig en ongezien doen via deze link.

Jouw verhaal over medicijnverslaving delen?

Wil je jouw ervaring of die van een geliefde delen met toestemming van de betreffende persoon, dan kun je onderstaand formulier invullen.

N.B. Meindert Inderwisch is de enige die deze verhalen onder ogen krijgt en hij is gehouden aan zijn beroepsmatige zwijgplicht. Er is geen enkel criterium voor het delen van het verhaal. Je kunt er voor kiezen om het formulier geheel anoniem in te vullen, onder een schuilnaam.

Scroll naar boven