Cliché-laag/Rollen-laag - Impasse – Implosie – Explosie
Cliché-laag/Rollen-laag: het gebied waar we doorgaans verblijven. Dit gebied is vooral gerelateerd aan de functies die we op een bepaald moment of tijdens een bepaalde periode hebben. Ik ben de vader van die, de vrouw van die, de werkgever van die, de werknemer, het familielid, de gefrustreerde of succesvolle deelnemer aan het maatschappelijk verkeer, de persoon met ingeslikte normen en waarden die voor ‘dit en dat’ staan, maar misschien meer te maken hebben met waaraan ik volgens mijn ouders moest voldoen om liefde te krijgen of slaag te vermijden. Dat laatste gegeven maakt, hopelijk, duidelijk dat de liefde van de ouder naar het kind absoluut voorwaardelijk is. Onder het mom van ‘opvoeden’ wordt het individu, het ‘ware zelf’ van het kind vervreemd en begint een lange reeks aanpassingen die vaak niet meer zijn dan een weerspiegeling van gehoorzaamheid aan ingeslikte normen van de ouders of de omringende cultuur. Dit soort klakkeloos geïntegreerde normen en waarden (het kind heeft geen andere keus dan die richtlijnen te volgen), worden ook wel ‘vreemde lichamen’ (foreign bodies) genoemd.
Wanneer er iets misgaat in die context dat structureel aanhoudt, kunnen we uit de cliché-laag/rollen-laag ‘weggaan’ of gekatapulteerd worden.
We komen dan terecht in de Impasse: ‘ik weet het nu even niet’.
Die punt is niet voor niets zo dik. Hij bekrachtigt dat het gezond is om even pas op de plaats te maken. En dat is moeilijk, want we willen ons lot in eigen hand houden, we willen werken aan oplossingen, we willen de staat van ‘niet weten’ veranderen in een staat van hernieuwde controle over ons bestaan. We hechten teveel waarde aan ons verstand op zo’n moment. Als dat goed had gewerkt, waren we echter niet in de impasse beland. Je wezen, je innerlijke systeem is toe aan verandering. En dat is vaak alleen mogelijk met het mes van de absolute noodzaak op de keel. Anders blijven we liever ronddobberen in besluiteloosheid, apathie, gebrek aan zelfkennis etc. We verkiezen de negatieve comfort-zone van de cliché-laag boven nieuw gedrag. Daarin zijn we conservatief en worden we door anticipatie-angst geregeerd: wie weet wat de toekomst brengt wanneer ik ingrijpende veranderingen doorvoer? Stel dat ik het onheil over mijzelf afroep door buiten de gebaande paden te treden.
Denk daarbij aan de man die een groot deel van zijn leven in de gevangenis heeft doorgebracht en tenslotte wordt vrij gelaten. Hij verlaat de cliché-laag, omdat hij daartoe gedwongen wordt. Het gebeurt vaak dat deze mensen opzettelijk een vergrijp begaan, zodat ze terug kunnen naar wat vertrouwd is: de penitentiaire inrichting met al zijn ‘zekerheden’. Mensen sterven in ongelukkige huwelijken, vechtend voor hun plaats in bedrijven waar een toxische cultuur heerst die hen bijgevolg ziek maakt. Leven op een berg plutonium, omdat je (nog) niet durft te vertrouwen op de toekomst die voor jou nog niet vaststaat.
Lukt het je echter om bij de status van ‘niet weten’ te blijven (‘sit with it’ is een psychologisch begrip dat mensen aanspoort hun ongemak te ervaren en er niet voor weg te lopen of het te verdoven, maar het in plaats daarvan gaan onderzoeken of simpelweg de bewegingloosheid te ondergaan), geef je het onderbewustzijn eindelijk de kans om contact te maken met je bewustzijn. Inzichten zullen dan volgen, omdat je innerlijke systeem steeds creatiever wordt. Dat toenemen van creativiteit is typerend voor het proces dat plaatsvindt wanneer je er ruimte voor creëert. Daarom is een andere term voor impasse ook wel ‘de vruchtbare leegte’.
De sterveling die het niet uithoudt in de impasse en teruggaat naar de cliché-laag weet binnen enkele seconden vaak al dat deze terugkeer niets gaat oplossen en onverdraaglijk zal worden. Wanneer je steeds van cliché-laag naar impasse gaat en weer terug, zal je uiteindelijk een burn out, depressie of verslaving in gang zetten. Of ernstige, nog ingrijpender somatische problematiek teweegbrengen.
De implosie: wie in de vruchtbare leegte durft te verblijven ziet tenslotte de oude constructies instorten en neemt waar dat wat reëel en tastbaar leek, destructieve luchtkastelen waren. Dat besef kan de aanzet vormen tot nieuw, baanbrekend gedrag. Daaraan gehoor geven leidt tot De explosie.